מה קורה כשהממצאים אינם תואמים להשערות המחקר שלי
לעיתים מתקבלות בעבודת סמינריון או במחקר מתקדם יותר תוצאות הפוכות למה ששיערנו בהשערות המחקר. לדוגמה, נניח ששיערנו שיימצא קשר חיובי בין עבודת לילה לעלייה בלחץ הדם בקרב אוכלוסייה X , אך הממצאים מראים שהקשר הוא דווקא שלילי. תוצאה כזו יכולה לגרום לתחושה שיש בעיה במחקר או בהשערות. אם קיבלתם תוצאות שלא ציפיתם להן, זה יכול להצביע על מספר דברים:
ראשית, ייתכן שהשערות המחקר שלכם לא יצאו ממחקר מהימן דיו (כתב עת אקדמי) או ייתכן ששערתם אותן על סמך תחושות בטן או מידע חלקי ולא מבוסס. כל אלו מובילים למסקנה שככל הנראה ההשערות שלכם אינם נכונות או לפחות לא בכיוון!. במקרה כזה יש לשנות את ההשערות או את כיוונן.
שנית, בהחלט ייתכן שעליתם על מגמה או תופעה לא צפויה שמצדיקה מחקר נוסף מעמיק יותר. במקרה שאתם בטוחים שזהו כיוונן של ההשערות, מה שנותר לכם לעשות הוא לנסות להסביר את התוצאות ההפוכות שקבלתם. זו אמנם משימה מאתגרת יותר מלהסביר מדוע ההשערות מתיישבות עם הספרות אולם תהיו בטוחים שהמרצה יידע להעריך את מאמצכם!!!.
שלישית, יתכן מאוד שיש לכם בעיה בגודל המדגם. לעיתים מדגמים קטנים מתנהגים בצורה לא צפויה בניתוח הסטטיסטי. במקרה כזה, נסו להגדיל את המדגם שלכם.
במקרים אחרים לממצא בסמינריון של היעדר השפעה (אין קשר) , עלולות להיות השלכות חשובות ואינפורמטיביות בעיקר במחקרים עם מערך ניסוי. בכל מקרה, התוצאות שהשגתם במחקר הן התוצאות שלכם ובכל מקרה הן חשובות לאחרים (גם למי שבודק את הסמינריון) גם אם הן לא תומכות בהשערות המחקר ובכיוונן. בנוסף, תוצאות שאינן עקביות עם ההשערות אינן מגבלה מחקרית ולא כדאי לציין זאת במגבלות המחקר שלכם. נהפוך הוא, תוצאות כאלו הן מאתגרות יותר ופשוט דורשות יותר פרשנות ויותר מחשבה לגבי הסיבות שהובילו לתוצאות הפוכות ( תתחילו לחפש אולי במאפייני המדגם הייחודיים שהובילו לתוצאות הללו, תנאי מדגם חדשים, גודל המדגם, שיטת המחקר וכדומה).
גם אתם מרגישים לא בטוחים לגבי ההשערות שלכם ?
עשו לנו לייק כדי שנוכל לדעת אם המאמר עזר .
נשמח לשמוע ממך הערות או הצעות לשיפור והרחבת תכני ההדרכה
צרו איתנו קשר: לימור: 054-5871888 ארז :052-4218441 scholare01@gmail.com facebook